תפריט סגור

עין יבשה

פרופ' מימוני מבצע הערכה יסודית של מטופלים הסובלים מעין יבשה ותסמונות דומות. לא כל בן אדם שסובל מעין יבשה זקוק לאותו הטיפול ופרופ' מימוני מתאים את הטיפול למטופל. בנוסף, המטופל עובר בדיקה לתסמונות נוספים שיכולים לדמות עין יבשה אך מחייבים טיפול שונה.

מהי "עין יבשה" או "עיניים יבשות"

סוגים של עין יבשה

מחלת העין היבשה יכולה להיות הביטוי של חוסר או תת-ייצור דמעות או אידוי מזורז של הדמעות. סימפטומים של עין יבשה כוללים עיניים שורפות, גרד בעיניים, תחושת גוף זר בעיניים וטשטוש ראייה לסירוגין.

משמאלכם הגדרות וקלסיפיקציות בינלאומיות רשמיות מאת הInternational Dry Eye Workshop.

 

באיזה כלים קליניים ניתן לבדוק יובש בעיניים?

ליסמין גרין לזיהוי עין יבשה

למרבה הפלא, לא תמיד יש קורלציה בין הסימפטומים של עין יבשה (מה שהמטופל מרגיש) לבין ממצאים אובייקטיביים של המחלקה (מה שהרופא עיניים רואה בבדיקה). ישנם כלים בסיסיים להערכה של עין יבשה שכוללים בדיקת זמן אידוי פס הדמעות (tear break-up time), בדיקת שירמר (Schirmer) אשר מכמת באופן גס את ייצור הדמעות, אסתסיומטריה (corneal esthesiometry) שבודק את תקינות תחושת הקרנית ושימוש בצבענים כמו פלואורוצאין (fluoroscein), ליסמין גרין (lissamine green) ורוז בנגל (rose bengal) על מנת לבדוק את תקינות תאי האפיתל (השכבה החיצונית) של הקרנית. בעזרת בדיקות אלו ניתן גם לשלול מחלות אחרות\נוספות אשר יכולים לתת ביטוי דומה לתסמונת העין היבשה.

 

איזה טכנולוגיות חדשות קיימות לאבחון יובש בעיניים?

בלוטות מייבומיאן בעין יבשה

ישנן מספר בדיקות אבחון חדשות לתסמונת העין היבשה. בדיקת אוסמולריות (osmolarity test) של פס דמעות (מדד של אידוי מוגבר של הדמעות), סמנים דלקתיים (כגון MMP-9) על מנת לבדוק אם יש מרכיב דלקתי שניתן לטפל בו ופרופיל ליפידים בפס הדמעות (ביטוי נוסף של אידוי יתר של דמעות). הדמיה מתקדמת מאפשרת לנו גם למדוד את גובה פס הדמעות (מופחת בתת-ייצור של דמעות), וזמן התאיידות פס הדמעות (מבלי לבצע בדיקה פולשנית). ישנו גם מכשור מבוסס אינפרא אדום אשר מאפשר לצלם את הבלוטות בשפת העפעף על מנת להעריך את מצבם ולהתאים את הטיפול בהתאם.

איזה טיפולים קיימים לעין יבשה?

https://www.youtube.com/watch?v=UqEBvjUwivo
https://www.youtube.com/watch?v=rPknUt2DFSE
https://www.youtube.com/watch?v=lNQO_h6C1qE

ישנן דרגות חומרה שונות של יובש כתלות בסימפטומים וממצאים בבדיקה הקלינית.

יובש עיניים קל: ריחוק של טריגרים מחמירים, שימוש בתחליפי דמעות, קומפרסים חמים והיגיינה של העפעפיים ונוגדי אלרגיה מהווים הקו הראשון של טיפול.

יובש עיניים בינוני: כל הטיפולים ליובש עיניים קל ובנוסף, תחליפי דמעות ללא חומרים משמרים, משחות משמרות לחות, סטרואיד קל לתקופה קצרה, ציקלוסופרין טופיקלי (כגון רסטזיס\restasis) או ליפיטגרסט (כגון קסידרה\xiidra) ותוספי מזון כגון אומגה 3.

יובש עיניים בינוני-חמור: כל הטיפולים ליובש עיניים בינוני ובנוסף שימוש באנטיביוטיקה כגון טטרציקלינים (דוקסיציקלין), סרום אוטולוגי ופונקטל פלאג (punctal plugs) (האחרון בתנאי שיש שליטה במצב הדלקתי של העין).

יובש חמור: כל הטיפולים הקודמים ובנוסף עדשת מגע טיפולית או סקלרלית וטיפולים יותר מתקדמים כגון קאוטריזציה של הפונקטה, סחיטת בלוטות מייבומיאן, טיפול במרכיב של רוזציאה עם Intense Pulsed Light, חימום וסחיטה של הבלוטות באופן אוטומטי או חצי אוטומטי עם מכשור מתקדם כגון Lipiflow, TearCare, iLux, Mibo, Blephex.

 

דילוג לתוכן