תפריט סגור

בלפריטיס

בלפריטיס – הבנה, ניהול וטיפולים מתקדמים

בלפריטיס – מבוא

בלפריטיסבלפריטיס, דלקת בשוליים העדינים של העפעפיים, היא מצב עיניים נפוץ, שלעתים קרובות נופל מתחת לרדאר ומפספסים בקלות. עם זאת, למרות שזה עשוי להיראות חסר משמעות בהתחלה, זה יכול, אם לא מטופל, להוביל לסדרה של תסמינים וסיבוכים לא נעימים, שעלולים להפריע לפעילויות היומיומיות ולהשפיע על איכות החיים הכללית. מטרת מאמר זה היא להעמיק בעולם הבלפריטיס, לספק הבנה מקיפה של סוגיה, התסמינים המורכבים הקשורים אליה, הגורמים המעוררים את הופעתה, מגוון אפשרויות הטיפול הקיימות ושיטות טיפוליות למתן את השפעתו.

הבנת בלפריטיס

בלפריטיס הוא מצב עיניים המאופיין על ידי דלקת כרונית של שולי העפעף, החלק בו גדלים הריסים. האופי המתמשך שלו עלול להפוך אותו למצב מתסכל להתמודד איתו, מכיוון שלעתים קרובות הוא מציג התנגדות עיקשת לטיפול ונוטה לאפיזודות חוזרות. אזור הדלקת המדויק על העפעף מחלק לרוב את המצב לשני סוגים עיקריים – בלפריטיס קדמית ואחורית.

בלפריטיס קדמי

בלפריטיס קדמי

בלפריטיס קדמי משפיעה בעיקר על הקצה הקדמי החיצוני של העפעפיים, בדיוק במקום שבו הריסים מתחברים. סוג זה של בלפריטיס נגרם לעיתים קרובות על ידי זיהום חיידקי, במיוחד סטפילוקוקלי בלפריטיס, או קשקשים בקרקפת ובגבות, המכונה סבוריאה בלפריטיס, ייתכן גם מעורבות של טפיל דמודקס בחלק גדול מהמקרים.

בלפריטיס אחורי

מצד שני, בלפריטיס אחורי הוא מצב המכוון לצד הפנימי של העפעף, האזור שיוצר מגע ישיר עם גלגל העין. זה קשור לעתים קרובות עם חוסר תפקוד בבלוטות המיבומיאן הממוקמות בתוך העפעפיים. לבלוטות אלו יש תפקיד חיוני בבריאות העיניים שכן הן מפרישות שמנים המונעים אידוי של דמעות. כאשר בלוטות אלו אינן מתפקדות כפי שהן צריכות, זה יכול להוביל להתפתחות של בלפריטיס מסוג זה.

תסמינים וגורמים

זיהוי הסימנים והתסמינים של בלפריטיס יכול להיות הצעד הראשון לקראת ניהול המצב. בעוד שהתסמינים עשויים להשתנות בהתאם לסוג הבלפריטיס, ישנם כמה סימנים נפוצים. אלה כוללים עפעפיים אדומים ונפוחים, תחושת צריבה או צריבה בעיניים, תחושת צריבה כאילו משהו בעין, דמעות מוגזמות וגרד עפעפיים. אנשים מסוימים עשויים לחוות גם רגישות לאור, ראייה מטושטשת והפרשות על הריסים והעפעפיים בבוקר.

בלפריטיס שעורה בעיןלא תמיד קל לאתר את הגורם המדויק לדלקת הבלפריטיס, אך ישנם מספר גורמים התורמים להתפתחותה. אלה כוללים זיהום של העפעף על ידי חיידקים, חוסר תפקוד כאמור של בלוטות המיבומיאן, קשקשים בקרקפת ובגבות, הידוע מבחינה רפואית בשם סבוריאה דרמטיטיס, תגובות אלרגיות לאיפור עיניים או תמיסות עדשות מגע, והדבקות טפיליות כגון קרדית דמודקס.

יתר על כן, חשוב לציין כי בלפריטיס מתקיימת לעתים קרובות יחד עם מחלות עיניים אחרות כגון תסמונת עין יבשה ודלקת הלחמית, כמו גם שעורה בעין. האופי הכרוני של בלפריטיס יכול גם לעורר חששות חמורים יותר לאורך זמן, כגון צלקות בעפעפיים, בעיות הקשורות בריסים כולל הכוונה לא נכונה של הריסים פנימה או אובדן של ריסים, ונזק בקרנית עקב גירוי מתמיד.

תפקיד המפתח של היגיינת העפעפיים

הטיפול בבלפריטיס מתבסס לעתים קרובות על הקפדה עקבית על היגיינת עפעפיים טובה. שגרת יומיום המשלבת קומפרסים חמים, עיסויי עפעפיים וניקוי עפעפיים קפדני יכולה להקל משמעותית על התסמינים ולעזור לשלוט בדלקת. השימוש בקומפרסים חמים יכול לשחרר את הקרום שנוצר על העפעפיים, להמיס את השמנים שעלולים לחסום את בלוטות המיבומיאן ולעורר זרימת דם מוגברת באזור, מה שמקדם ריפוי. לאחר ביצוע קומפרס חם, עיסוי עדין של העפעפיים יכול לעזור. עיסוי זה נועד לדחוף החוצה את השמנים הסתומים מהבלוטות, לשחזר את תפקודם התקין ולהקל על תסמיני הבלפריטיס.

ניקוי העפעפיים הוא שלב חיוני נוסף בניהול הבלפריטיס. ניתן לעשות זאת באמצעות תערובת של מים חמימים וכמות קטנה של שמפו לתינוק או באמצעות תכשירי ניקוי עפעפיים ללא מרשם. הליך זה עוזר להסיר את השמן והחיידקים שהצטברו, ובכך לשלוט בדלקת. עם זאת, יש לפעול בזהירות כדי למנוע גירוי נוסף של העיניים או פציעה של הלחמית\קרנית. בנוסף לאמצעי טיפול יומיומיים אלו, חיוני לשמור על תזונה בריאה, דלה במיוחד בשומנים רוויים וטרנס. התאמה תזונתית זו עשויה לעזור לשפר את הבריאות והתפקוד של בלוטות המיבומיאן, ובכך לנהל בלפריטיס בצורה יעילה יותר. אפשר להיעזר בתוספי אומגה 3 לאחר התייעצות עם רופא.

מתרופות ללא מרשם ועד לפרוצדורות רפואיות

טיפול בלפריטיס דמודקסאפשרויות זמינות. אלה כוללים בדרך כלל תרופות ובמקרים מסוימים, הליכים רפואיים.

תרופות ללא מרשם כגון דמעות מלאכותיות יכולות לספק הקלה סימפטומטית על ידי סיכוך העיניים. משחות אנטיביוטיות, הזמינות עם מרשם, יכולות גם להיות מועילות, במיוחד אם יש חשד לזיהום חיידקי.

במקרים עקשניים יותר, רופאי עיניים עשויים לרשום אנטיביוטיקה פומית או מקומית אם זיהום חיידקי גורם או מחמיר את הבלפריטיס. טיפות עיניים או משחות סטרואידיות עשויות לשמש גם למשך זמן קצר כדי לשלוט ביעילות בדלקת.

במקרים של בלפריטיס עיקש, טיפולים מתקדמים יותר כגון סחיטת בלוטות, אור פועם אינטנסיבי (Intense Pulsed Light) או IPL וטיפול בThermal Pulsation כגון Lipiflow יכולים להיות יעילים מאוד. טיפולים אלו מטרתם לשחרר את חסימת בלוטות המיבומיאן, לאפשר הפרשת שמן טובה יותר, ובכך להקל על התסמינים ולמנוע הישנות.

התמודדות עם קרדית דמדוקס, גורם שכיח לבלפריטיס, דורשת לעתים קרובות טיפולים מיוחדים. לדוגמה, טיפולים המבוססים על שמן עץ התה או איברמקטין 1% הוכחו כיעילים נגד דמודקס וכתוצאה מכך בשליטה בבלפריטיס המשני לו.

סיכום

בלפריטיס, על אף שהיא כרונית וחוזרת, היא מצב שניתן לטפל בו ביעילות תוך הקפדה עקבית על היגיינת העפעפיים והטיפול הרפואי הנכון. השליטה המוצלחת במצב העיקש זה מסתמכת במידה רבה על שיתוף פעולה בין המטופל למטפל. על ידי הקפדה על היגיינה נאותה, ביצוע טיפולים שנקבעו, ניתן למזער את ההשפעה של בלפריטיס, ובכך לשפר את איכות החיים של אלה שנפגעו ממצב זה.

דילוג לתוכן