תפריט סגור

קטרקט משני

מחיר ניתוח קטרקט משני בלייזר

פרופ' מייקל מימוני הוא רופא עיניים מנתח מומחה לקטרקט משני ולייזר יאג קפסולוטומיה. ניתן לקבוע תור אצל פרופ' מימוני לניתוח לייזר בצורה פרטית במחיר של 2,800 ש"ח – ניתוח לייזר יאג קפסולוטומיה הוא ניתוח לייזר פשוט ביותר. זמן ההליך הרפואי הוא פחות מ-5 דקות וכמו כן אין צורך בצום או הכנה מראש לפני ההליך. חשוב לזכור להביא איתכם תעודה מזהה. לעיתים קרובות אפשרי לעשות את הפעולה ביום הייעוץ עצמו. ניתוח לייזר לקטרקט משני נעשה באופן פרטי בלבד (קיימים גם הסדרים עם איילון וכלל ביטוח). ניתן להתקשר לקבוע תורים במספר טלפון 058-644-5151 או להשאיר פרטים דרך טופס צור קשר באתר.

קטרקט משני – הגדרה, גורמים וטיפולים מתקדמים

מבוא לקטרקט משני (Posterior Capsular Opacification)

על מנת להבין מהו קטרקט משני ואיך מטפלים בו קודם כל צריך להבין מהוא קטרקט. קטרקט, הידוע בהשפעת העכירות שלו על עדשת העין, היא בעיה נפוצה המשפיעה על מיליונים ברחבי העולם. בעוד שרוב האנשים מכירים קטרקט ראשוני שנוצר כתוצאה מגיל או מגורמים אחרים, קיימת אבחנה נוספת עינית המכונה "קטרקט משני". למרות שמו, קטרקט משני אינו החזרה של הקטרקט הראשוני; אלא, הכוונה היא לעכירות של קפסולת העדשה האחורית המחזיקה את עדשה מלאכותית במקומה לאחר ניתוח קטרקט. מצב זה ידוע בשפה הרפואית בשם אטימות הקופסית אחורית (posterior capsular opacification).קטרקט משני

עדשת העין שלנו דומה לעדשת מצלמה, הממקדת אור ברשתית כך שהתמונות יהיו ברורות וחדות. כל חסימה או עכירות, כמו זו הנגרמת על ידי קטרקט, משבשת את התהליך הזה, מה שמוביל לראייה מטושטשת או לקויה. בעוד קטרקט ראשוני מתפתח ישירות בתוך העדשה, קטרקט משני, מתפתח מאחורי העדשה המלאכותית המונחת במהלך ניתוח קטרקט.

בסעיפים הבאים, נעמיק יותר במה זה בדיוק קטרקט משני, ונבדיל אותו מהמקביל העיקרי שלו. הבנת הסיבות, גורמי הסיכון והתסמינים הפוטנציאליים שלה יכולה לסייע בגילוי מוקדם ובטיפול. בזמן שאנו מנווטים בין המורכבות של קטרקט משני, נבדוק גם אמצעי אבחון ואפשרויות טיפול עכשוויות ואמצעי מניעה כדי למזער את הסיכון להתרחשותו.

אטימות קופסית אחורית (קטרקט משני) – הגדרה

העין האנושית היא פלא של עיצוב ותפקוד מורכבים. כדי להבין קטרקט משני, חיוני לתפוס תחילה את האנטומיה של העין, במיוחד את העדשה ואת המעטפת שלה – קופסית העדשה. העדשה, שקופה וגמישה, ממוקמת מאחורי הקשתית והאישון. תפקידו העיקרי הוא למקד את קרני האור ברשתית, הרקמה הרגישה לאור המצפה את החלק האחורי של העין. מסביב לעדשה נרתיק שקוף דמוי אלסטי המכונה קפסולת או קופסית העדשה.

במהלך ניתוח קטרקט, העדשה הטבעית העכורה מוסרת, אך החלק האחורי של קפסולת העדשה נשאר שלם כדי להחזיק את העדשה התוך עינית המלאכותית (IOL) במקום. זוהי קופסית העדשה האחורית שנותרה שיכולה, עם הזמן, להיות עכורה או מתעבה, מה שמוביל ל-קטרקט משני.עדשה תוך עינית מושתלת לקופסית

בעוד קטרקט ראשוני נוצר בתוך העדשה עצמה, הנובע משינויים בחלבוני העדשה ובסיבים כתוצאה מהזדקנות, הפרעות גנטיות או גורמים אחרים, קטרקט משני שונה. האטימות של הקופסית האחורית נובעת מהתפשטות של תאי אפיתל של העדשה (LECs) שנותרו מאחור לאחר ניתוח קטרקט. תאים אלו יכולים לנדוד, לגדול ולהתרבות על המשטח האחורי של קפסולת העדשה, וליצור שכבה שמפריעה למעבר האור. התוצאה? אפקט עכירות הדומה לתסמיני הראייה של הקטרקט הראשוני, ומכאן המונח "קטרקט משני".

עם זאת, חיוני להבהיר ש-קטרקט משני אינו קטרקט חדש שנוצר או החזרה של הקטרקט המקורי. זהו מצב בלעדי לאלה שעברו ניתוח קטרקט וקשור לתגובת הריפוי של הגוף ולפעילות התאים לאחר הניתוח.

גורמים ל-קטרקט משני

הבנת הגורמים הבסיסיים לאטימות הקופסית האחורית (קטרקט משני) היא חיונית הן לאנשי מקצוע רפואיים והן לחולים שעברו ניתוח קטרקט. בעוד שטכניקות כירורגיות מודרניות ועדשות תוך עיניות מתקדמות הפחיתו משמעותית את שכיחות ה-קטרקט משני, היא עדיין נותרה דאגה לאחר הניתוח עבור רבים. להלן הגורמים העיקריים התורמים להתפתחות קטרקט משני.

תפקידם של תאי אפיתל עדשה (LECs)

עדשת העין עטופה בקפסולה, מעטפה שקופה שמחזיקה את העדשה במקומה. השכבה החיצונית ביותר של קפסולה זו מכילה תאי אפיתל עדשה (LEC). במהלך ניתוח קטרקט, בזמן הסרת העדשה העכורה, נותרים חלק מה-LEC הללו. עם הזמן, LECs שיוריים אלה יכולים להתרבות ולנדוד אל הקפסולה האחורית, שם הם עוברים תהליך המכונה "מעבר אפיתל-מזנכימלי". תהליך זה גורם לתאים להפוך להיות סיביים. שינויים סיביים אלו מובילים לעיבוי ולערפול של הקפסולה, וכתוצאה מכך ל-קטרקט משני.

שיקולים כירורגיים

לטכניקה הניתוחית ולמיומנות המנתח תפקיד משמעותי בקביעת הסבירות להתפתחות קטרקט משני. הסרה מדויקת של החלק המרכזי של קפסולת העדשה הקדמית, המכונה קפסולוטומיה קדמית, מבטיחה שהעדשה התוך-עינית ממוקמת נכון ומקטינה את הסיכוי של נדידת LECs אל הקפסולה האחורית. הסרה לא מלאה או קפסולוטומיה לא סדירה עלולים להוביל לשיעורים גבוהים יותר של קטרקט משני.

גורמים התורמים לפיתוח קטרקט משני לאחר ניתוח

חומר ועיצוב של עדשה תוך עינית (IOL): סוג ה-IOL המושתל יכול להשפיע על הסיכון של קטרקט משני. כמה מחקרים מצביעים על כך של-IOL אקרילי הידרופובי יש סיכון נמוך יותר ל-קטרקט משני בהשוואה לחומרים אחרים.

דלקת לאחר ניתוח: דלקת מוגזמת לאחר ניתוח קטרקט עלולה לעורר LECs ולהאיץ את נדידתם, מה שמוביל לפיתוח קטרקט משני מהיר יותר.

סיבוכים לאחר ניתוח: אם מתעוררים סיבוכים במהלך או לאחר ניתוח קטרקט, כגון סובלוקסציה של העדשה או קרע חלקי של הקפסולה האחורית, הסבירות ל-קטרקט משני יכולה לעלות.

הגורמים ל-קטרקט משני הרבים הנובעים מהתגובות התאיות הטבעיות של העין לאחר הניתוח, לטכניקות כירורגיות ולבחירות שנעשו במהלך הניתוח. מודעות לגורמים אלו מבטיחה שהרופאים יהיו מצוידים יותר למנוע מצב זה.

תסמינים של קטרקט משני

אטימות קפסולה אחורית (קטרקט משני) מכונה לעתים קרובות "קטרקט משני" לא בגלל שהיא חזרה של הקטרקט המקורי, אלא בגלל שהסימפטומים שלו משקפים היטב את אלה של קטרקט ראשוני. הכרה בתסמינים אלו חיונית לאבחון וטיפול בזמן. להלן התסמינים העיקריים הקשורים ל-קטרקט משני.

ראייה מטושטשת או מעוננת

אחד התסמינים הבולטים ביותר של קטרקט משני הוא ירידה הדרגתית בבהירות הראייה. בדיוק כמו חלון מעורפל, ההתעבות של הקפסולה האחורית חוסמת את מעבר האור, מה שמוביל לראייה מטושטשת או עכורה. השפעה זו יכולה להיות בולטת במיוחד בעת קריאה או התמקדות בפרטים עדינים.

בוהק או רגישות לאור

אנשים עם קטרקט משני מדווחים לעתים קרובות על רגישות מוגברת לאורות בהירים. זה יכול להתבטא כבוהק או הילה סביב אורות, במיוחד במהלך הלילה. נהיגה בלילה עלולה להפוך למאתגרת במיוחד בגלל הסנוור מהפנסים הקדמיים של מכוניות.

חדות ראייה מופחתת במהלך הלילה

מלבד הבוהק, ראיית הלילה הכללית עלולה להצטמצם. חדות האייה המופחתת הזו בתנאי תאורה חלשה יכולה להפוך פעילויות כמו נהיגה או הליכה באזורים מוארים עמומים יותר למאתגרת.

התחושה של שכבה דקה מעל העין

חלק מהמטופלים מתארים את הראייה שלהם כאילו הם מביטים דרך שכבה עמומה או פיסת נייר עכורה. תחושה זו עלולה להיות מתסכלת, במיוחד כאשר ניקוי מתמיד של משקפיים או עדשות מגע אינו פותר את הבעיה.

שינויים תכופים במרשם

שינוי מהיר או תכוף במרשם משקפיים או עדשות מגע עשוי להיות סימן ל-קטרקט משני. ככל שהאטימות מתקדמת, הצורך בתיקון ראייה עשוי להשתנות, ולגרום לשינויים במרשם.

חשוב לציין שחומרת וטווח התסמינים יכולים להשתנות בין אנשים. בעוד שחלקם עשויים לחוות ירידה בולטת בראייה, באחרים עשויים להיות רק שינויים עדינים. ללא קשר לעוצמה, כל שינוי פתאומי או הדרגתי בראייה לאחר ניתוח קטרקט מחייב התייעצות מיידית עם רופא עיניים. גילוי והתערבות מוקדמים יכולים לטפל ביעילות ב-קטרקט משני, לשחזר ראייה ברורה ולשפר את איכות החיים הכוללת.

גורמי סיכון של קטרקט משני

הבנת גורמי הסיכון הקשורים לאטימות קפסולה אחורית יכולה לסייע הן במניעה והן באבחון מוקדם. בעוד שכל אדם שעבר ניתוח קטרקט נמצא בסיכון פוטנציאלי ל-קטרקט משני, גורמים מסוימים עשויים להגביר את הסבירות שלו.

שיקולי גיל

לחולים צעירים יותר יש סיכון גבוה יותר לפתח קטרקט משני. הסיבה לכך היא שלאנשים צעירים יותר יש לרוב תאי אפיתל עדשה פעילים יותר (LECs) שיכולים לנדוד ולהתרבות על הקפסולה האחורית.

ניתוחי עיניים או פציעות קודמות

היסטוריה של ניתוחי עיניים, במיוחד אם הם גרמו לסיבוכים, או פציעות טראומטיות בעין עלולות להעלות את הסיכון ל-קטרקט משני.

מצבים רפואיים בסיסיים

מצבים רפואיים מסוימים, כגון סוכרת או אובאיטיס (מצב דלקתי של העין), עלולים לגרום לאדם לסיכון גבוה יותר ל-קטרקט משני. זה נובע לעתים קרובות מדלקת מוגברת או פעילויות סלולריות קשורות אחרות.

תרופות

תרופות מסוימות, במיוחד קורטיקוסטרואידים, בשימוש בעין לתקופות ממושכות, עשויות לתרום לסיכון מוגבר ל-קטרקט משני.

טכניקות כירורגיות ובחירה של עדשות תוך עינית (IOL)

כפי שהוזכר קודם לכן, סוג ה-IOL המושתל והטכניקות הכירורגיות המופעלות במהלך ניתוח קטרקט יכולים להשפיע על התפתחות קטרקט משני.

על ידי זיהוי והבנה של גורמי סיכון אלה, מטופלים ורופאים יכולים לנקוט באמצעים יזומים, החל מהחלטות כירורגיות ועד לטיפול לאחר ניתוח, כדי למזער את הסיכויים להתרחשות קטרקט משני.

שיטות אבחון

אבחון בזמן של אטימות קפסולה אחורית חיוני לטיפול יעיל. כאשר מטופלים מדווחים על תסמינים התואמים ל-קטרקט משני, רופאי עיניים משתמשים בשורה של שיטות אבחון כדי לאשר את נוכחותו.

בדיקת עיניים מקיפה

בדיקת עיניים כוללת של רופא העיניים תסייע לשלול מחלה אחרת בעין. זה כולל בדרך כלל בדיקת חדות ראייה כדי למדוד את חדות הראייה.

בדיקת מנורת סדק

מנורת סדק היא מכשיר המשלב מיקרוסקופ עם מקור אור בעוצמה גבוהה. באמצעות זה, הרופא יכול לבדוק מקרוב את המבנים בקדמת העין, כולל קפסולת העדשה. בדיקה זו יכולה לחשוף בבירור אטימות או שינויים בקפסולה האחורית.

בדיקת רשתית

כדי לקבל תמונה מפורטת של החלק האחורי של העין, כולל הרשתית, רופא עיניים עשוי להרחיב את האישון באמצעות טיפות עיניים מיוחדות. זה עוזר לקבוע אם הירידה בראייה נובעת אך ורק מ-קטרקט משני או אם קיימות בעיות רשתית אחרות.

בדיקות עזר נוספות

בהתבסס על ממצאים ראשוניים, בדיקות אחרות כמו טומוגרפיה קוהרנטית אופטית (OCT) או בדיקת שדה ראייה עשויות להתבצע כדי לאסוף מידע נוסף על בריאות העין ולשלול גורמים פוטנציאליים אחרים לאובדן ראייה. תהליך אבחון קטרקט משני הוא בדרך כלל פשוט ולא פולשני. אם מזוהה קטרקט משני, ניתן להתחיל טיפול מיידי, ולעתים קרובות התוצאה היא שיקום מהיר של הראייה הצלולה.

אפשרויות טיפול עבור קטרקט משני

אטימות קפסולה אחורית עלולה להוביל לדאגה עבור מטופלים רבים לאחר ניתוח קטרקט אך היא ניתנת לטיפול. לאחר האבחנה, המטרה העיקרית היא לשחזר את הראייה הצלולה ולהקל על הסימפטומים הקשורים. להלן מתאר אפשרויות הטיפול העיקריות הזמינות עבור קטרקט משני.

YAG לייזר קפסולוטומיה

YAG (איטריום-אלומיניום-גרנט) לייזר קפסולוטומיה בולטת כטיפול העיקרי ב-קטרקט משני. זהו הליך לא פולשני, אמבולטורי המאופיין במספר תכונות:

דינמיקה של הפרוצדורה: במהלך טיפול זה, נעשה שימוש בלייזר כדי ליצור פתח קטן בקפסולה האחורית נעכורה מבלי לבצע חתך כלשהו בעין. פתח זה מאפשר לאור לעבור דרך ללא הפרעה ומשחזר ראייה ברורה.

משך: ההליך בדרך כלל נמשך דקות ספורות ובדרך כלל אינו כואב.יאג קפסולוטומיה עבור קטרקט משני

התאוששות: רוב החולים חווים שיפור משמעותי בראייה תוך שעות, אם כי מומלץ שיהיה מישהו זמין לנהיגה לאחר ההליך. תופעות לוואי קלות כמו גופים שחורים צפים או עלייה קלה בלחץ התוך עיני עלולות להתרחש אך הן בדרך כלל זמניות וחולפות לאחר מספר ימים\שבועות.

בעוד YAG Laser Capsulotomy יעילה ביותר, ראוי לציין כי לאחר ביצועה, היא קבועה, ולא ניתן להפוך את ההליך. עם זאת, הרוב המכריע של החולים חווים הקלה ארוכת טווח ושיפור ניכר בראייה לאחר הטיפול.

מניעת אטימות קפסולרית אחורית

הפתגם "עדיף מניעה מאשר ריפוי" מחזיק משקל כאשר מדברים על קטרקט משני. אמנם לא ניתן למנוע את כל המקרים, אך אמצעים מסוימים יכולים למזער את הסבירות לכך:

  • טכניקות כירורגיות מתקדמות: שימוש בטכניקות ניתוח קטרקט מודרניות והבטחת הסרה מלאה ומדויקת של קפסולת העדשה הקדמית יכולים להפחית את הסיכון ל-קטרקט משני.
  • בחירת עדשה תוך עינית (IOL): כפי שהוזכר קודם לכן, החומר והעיצוב של IOL יכולים להשפיע על התפתחות ה-קטרקט משני. בחירה בעיצובים וחומרים חדשים יותר של IOL, כגון אקריליק הידרופובי, שהוכח כבעלי קשר מופחת עם קטרקט משני, יכולה להיות מועילה.
  • תרופות לאחר ניתוח: שימוש בתרופות אנטי דלקתיות וקורטיקוסטרואידים לאחר ניתוח קטרקט יכול להפחית את הדלקת, גורם שיכול לעורר את הנדידה והשגשוג של תאי אפיתל העדשה.
  • מעקבים קבועים: שמירה על לוח זמנים של בדיקות עיניים סדירות לאחר ניתוח קטרקט מאפשרת זיהוי מוקדם של קטרקט משני או כל סיבוך אחר, מה שמוביל להתערבויות בזמן.
  • חינוך מטופל: הבטחה שהמטופלים מעודכנים היטב לגבי הסימנים והתסמינים הפוטנציאליים של קטרקט משני יכולה להוביל לגילוי מוקדם ולטיפול. המודעות גם מעודדת הקפדה על הוראות טיפול לאחר הניתוח.

ראוי להדגיש כי בעוד שאמצעי מניעה יכולים להפחית את הסיכון, הם לא מבטיחים ש-קטרקט משני לא יתפתח. עם זאת, עם זמינותם של טיפולים יעילים וגישה מושכלת, קטרקט משני נותר מצב בר-ניהול עם שיעור הצלחה גבוה של שיקום הראייה.

חיים עם קטרקט משני

ניווט בחיי היומיום עם אטימות קפסולה אחורית יכול להיות מאתגר, בהתחשב בהשפעתו על הראייה. עם זאת, הבנת המצב וניהול יזום של הסימפטומים שלו וטיפול מוקדם יכולים מאוד לשפר את איכות החיים.

  • מודעות היא המפתח: זיהוי הסימנים המוקדמים של קטרקט משני, כגון ראייה מטושטשת או רגישות מוגברת לאור, הוא הצעד הראשון לקראת טיפול יעיל. הכרת השינויים הללו מחייבת התייעצות בזמן עם רופא עיניים.
  • התאמת פעילויות יומיות: אנשים עם קטרקט משני עשויים למצוא צורך להתאים את השגרה שלהם לירידה בראייה, במיוחד במהלך הופעת התסמינים. זה יכול לכלול הגבלת נהיגת לילה, הגברת התאורה הפנימית או שימוש בכלי הגדלה לקריאה.
  • הפרעה רגשית: חיים עם חדות ראייה ירודה יכולים להיות מתסכלים ולפעמים להוביל לתחושות של חרדה או עצב. פנייה לתמיכה, בין אם באמצעות שיחה עם יקיריהם או ייעוץ מקצועי, יכולה לספק הקלה רגשית.
  • בדיקות עיניים סדירות: גם אם נראה שהסימפטומים ניתנים לניהול, בדיקות עיניים סדירות הן חיוניות. בדיקות אלו מבטיחות זיהוי מוקדם של כל קטרקט משני מתקדם או סיבוכים אחרים הקשורים לעין.
  • הישארו מעודכנים: ההתקדמות ברפואת עיניים פירושה שטכניקות הטיפול מתפתחות ללא הרף. עדכון לגבי פיתוחים חדשים יכול לפתוח אפשרויות טיפול יעילות יותר או אמצעי מניעה.

סיכום

אטימות קפסולה אחורית, המכונה לעתים קרובות "קטרקט משני", נותרה דאגה ראויה לציון עבור אנשים לאחר ניתוח קטרקט. למרות שההתחלה שלו יכולה להיות מדאיגה, השילוב של שיטות אבחון מודרניות וטיפולים יעילים כמו YAG Laser Capsulotomy מבטיח ש-קטרקט משני הוא מצב בר-טיפול. אמצעי מניעה, יחד עם מודעות המטופל, יכולים להפחית את השפעתו ולהבטיח שמתנת הראייה הצלולה, לאחר ששוחזרה באמצעות ניתוח קטרקט, תישאר ללא פשרות. כמו במצבים רפואיים רבים, טיפול פרואקטיבי, בדיקות סדירות ותקשורת פתוחה עם רופא עיניים מומחה הם אבני המפתח לניווט קטרקט משני ולשמירה על בריאות עיניים מיטבית.

דילוג לתוכן