תפריט סגור

ניתוח קטרקט

לפרופ' מימוני ניסיון רב בניתוחי קטרקט מכל הסוגים כולל ניתוח קטרקט בעזרת לייזר (femtosecond laser assisted cataract surgery).
בנוסף, אפשר להתאים את העדשה המלאכותית שמשתילים לצרכים של המטופל כולל עדשות פרמיום כגון עדשה טורית ו\או עדשה מולטיפוקל.

מהו קטרקט (ירוד)?

כאשר אנחנו נולדים, העדשה הטבעית שיש לנו בעין היא שקופה. קטרקט הוא מצב שבו העדשה מפסיקה להיות שקופה. הגורם הנפוץ ביותר להיווצרות של קטרקט הוא גיל והסוג הזה של קטרקט נקרא קטרקט נרכש הקשור לגיל. לרוב, הקטרקט הופך להיות משמעותי לאחר גיל 60 שנה.

מהם הסימפטומים של קטרקט?

הסימפטומים הכי נפוצים הם טשטוש ראייה, סנוור, רגישות לאורות, צבעים דהויים יותר (הכל נראה מעט אפור יותר) ויכולת פתאומית לראות יותר טוב מקרוב. בנוסף, אם יש שינויים תכופים במספר במשקפיים, ייתכן ומדובר בהתפתחות של קטרקט.

"איזה אושר, הצבעים שוב יפים לאחר הניתוח"
יעל ש. (חיפה)

הניתוח

נכון להיום, ניתוח הוא הטיפול היחיד האפקטיבי לקטרקט. פרופ' מימוני מבצע ניתוחי קטרקט בקריה רפואית רמב"ם. לבדיקה לפני ניתוח נא לבקש הפניה מרופא העיניים שלך למרפאות חוץ עיניים של קריה רפואית רמב"ם. להלן רשימה של שאלות נפוצות לקראת הניתוח.



העדשה מורכבת ממספר חלקים: הגרעין הוא החלק המרכזי של העדשה הקריסטלינית שמתקשה לאורף החיים. מסביבו נמצא קליפת הקורטקס (cortex). העדשה כולה מוקפת בקפסולה (קופסית) דקה שלרוב נשארת שקופה. העדשה נתמכת בתוך העין באמצעות סיבים דקים הנקראים זונולות המחוברים לגוף הרירי (ciliary body). במהלך ניתוח קטרקט מודרני נעשה חתך קטן בגודל של 2-3 מ"מ בצד הקרנית. לאחר מכן, מייצרים פתח מעגלי בקופסית העדשה הקדמית. לאחר מכן חלקיקי העדשה מפורקת באמצעות אולטרסאונד בתדירות גבוהה, הנקרא פקו-אמולסיפיקציה (phacoemulsification) ונשאב החוצה. מלבד הפתח העגול המרכזי בחלקה הקדמי של קופסית העדשה, הקופסית של העדשה נשארת ללא פגע בעין. בנוסף, מבצעים ניקוי וליטוש יסודי של הקופסית. לאחר מכן מקופלת עדשה מלאכותית, מוחדרת דרך פתח הצד הקטן, נפרשת ומונחת בקופסית. השתלת העדשה נבחרת על פי מדידות הביומטריה שנעשו לפני הניתוח. החתך הקטן נאטם באופן עצמי ובדרך כלל אינו מצריך תפרים. הניתוח נמשך בדרך כלל כ-15 דקות.



העדשות התוך עיניות בדרך כלל עשויות מחומר אקרילי (סוג של פלסטיק) או סיליקון. החלק האופטי הוא בדרך כלל בקוטר של 6 מ"מ. ברוב המקרים יש 2 או 4 רגליות שמחוברות לחלק האופטי ומייצבים את העדשה בתוך הקופסית.



ניתן להשתיל עדשות תוך עיניות לכמעט כל עין של כל אחד והם נקלטים היטב בעין. באופן נדיר ביותר ייתכן מצב שבו לא ניתן להשתיל עדשה בתוך העין.



ניתוח קטרקט מבוצע לרוב בהרדמה מקומית. אם מסיבות מיוחדות תזדקקו לניתוח בהרדמה מלאה, תזדקקו להערכה של רופא מרדים על כך שאתם כשירים לעבור ניתוח בהרדמה כללית, ייתכן בביקור נפרד.

ברוב המקרים, תגיעו לבית החולים ביום הניתוח כמה שעות לפני כן. אתם יכולים לאכול את הארוחות שלכם ואת כל התרופות שאתה משתמש בהן כרגיל. כשעה לפני הניתוח בפועל תקבלו טיפות עיניים שמרחיבות את האישון, ואם תרצו, תרופות שיעזרו לכם להירגע. לאחר מכן תועברו לאולם הניתוחים.

ניתוח קטרקט נעשה בהרדמה מקומית (טיפות עיניים בלבד) או הרדמה מקומית (הזרקה קטנה) מה שהופך את הניתוח לניתוח ללא כאב.



העין המנותחת מכוסה במגן. לאחר הניתוח כדאי לנוח מעט. אינכם צריכים להישאר במיטה. מיד לאחר הניתוח תוכלו להסתובב כרגיל. מלבד מעט מאוד יוצאי דופן, ניתוח קטרקט מתבצע במסגרת אשפוז יום חוץ. לכן, אתם כבר יכולים לעזוב את בית החולים כשעה לאחר הניתוח.



הימנעו משיפשוף או לחיצה על העין. לוקח כמה שבועות עד שהחתך נרפא לצמיתות. נגיעה רכה בעין אינה מזיקה. גירודים או תחושות גוף זר בעין המנותחת הם תקינים וייעלמו עם הזמן.

באופן כללי, תוכלו לחזור לשגרת העבודה ולסגנון החיים הרגיל שלכם מיד לאחר הניתוח. מותר לך להתכופף, לעשות התעמלות, לשטוף את השיער ולהמשיך בפעילות הרגילה שלכם ברחבי הבית והגן. כמו כן, צפייה בטלוויזיה וקריאה מותרים מיד לאחר הניתוח. כשאתם יוצאים לאור יום בהיר, אולי יהיה לכם יותר נוח להרכיב משקפי שמש מגנים. עם זאת, משקפי שמש אינם נחוצים מכיוון שהעדשה התוך עינית המושתלת חוסמת אור אולטרה-סגול (UV) מזיק.

בימים הראשונים של ניתוח קטרקט, התעמלות גופנית לא הייתה מותרת חודשים לאחר הניתוח. בטכניקות מודרניות בהם משתמש פרופ' מימוני בעזרת חתכים קטנים, זו כבר לא בעיה. מותר לכם להרים ולשאת דברים, אתה יכולים להתכופף מתי שאתם צריכים. לאחר מספר ימים תוכלו אפילו להשתמש בסאונה, לשחות, לצלול ולעשות כל סוגי הספורט.

היוצא מן הכלל היחיד הוא נהיגה: נהיגה ברכב מותרת רק לאחר שבדיקה מראה שחדות ראייה שלכם מתאימה לנהיגה. זה יכול להיות מותר רק לאחר מרשם של משקפיים חלשים שלרוב מקבלים 3-4 שבועות לאחר הניתוח.
חשוב להקפיד לקחת את הטיפות עיניים שנרשום עבורכם לאחר הניתוח ולהגיע לביקורות לאחר הניתוח (לרוב יום ושבוע אחרי הניתוח).



אם אתם סובלים ממחלות עיניים אחרות, למשל ניתוח עיניים קודם, עכירות\צלקת בקרנית או לחץ תוך עיני מוגבר, תהליך הריפוי עשוי להתעכב.

אם אתם חווים ירידה כלשהי בראייה, אדמומיות מוגברת או כאב בעין במהלך הימים או השבועות הראשונים לאחר הניתוח, עליכם להתקשר באופן מיידי למרפאה\מחלקה של פרופ' מימוני או לגשת לבדיקה של רופא עיניים באופן דחוף דרך קופת החולים שלכם או דרך המיון. זיהום נדיר מאוד בעין הפנימית (1 מתוך 1000 מקרים) יכול להיות הגורם לסימפטומים הללו.

למרבה המזל, בגלל טכניקה כירורגית מודרנית, ושימוש באנטיביוטיקה מניעתית, סיבוך חמור זה הוא נדיר ביותר. בכל זאת, מדובר בסיבוך המדאיג ביותר והוא נדיר מאוד.

סיבוכים נוספים נדירים כוללים: קרע בקופסית האחורית עם זליגה של זגוגית העין, דימום תוך עיני, עלייה בלחץ התוך עיני, שאריות עדשה ודלקת ממושכת בתוך העין



באופן כללי, תחוו שיפור משמעותי בראייה גם ביום הראשון לאחר הניתוח. עם זאת, בגלל כמה סיבות, ייתכן שלא תשיגו את חדות הראייה הסופית שלכם באופן מיידי. למרות שפרופ' מימוני מחשב את העוצמה הנכונה של העדשה התוך עינית שלכם, קיימת שונות בתוצאות. לאחר הניתוח המשקפיים הישנים שלכם לא יתאימו יותר מכיוון שאחת ממטרות הניתוח היא להפחית את חוזק המשקפיים שלכם. לפעמים, עדיין תזדקקו למשקפיים חלשים לראייה מרחוק לאחר הניתוח.

אם סבלת מאסטיגמציה (צילינדר) לפני הניתוח, סביר להניח שהיא לא תשתנה על ידי ניתוח קטרקט, ואם כן, זה יופחת באופן חלקי בלבד. במקרים אלה, עדיין יהיה צורך במשקפיים מתקנים לצורך ראייה מיטבית. כמו כן, תזדקקו עדיין למשקפי קריאה, אך כוחם יופחת למשקפיים דקים וקלילים.

במקרים של אסטיגמציה בקרנית לפני ניתוח קטרקט בדרגה בינונית עד גבוהה ניתן לתקן זאת באמצעות עדשות תוך עיניות טוריות מיוחדות (עדשות פרמיום).
בתנאים מסוימים, ניתן להשתמש בעדשות תוך-עיניות רב-מוקדיות להשגת ראייה טובה במרחק וקרוב ללא צורך במשקפיים לאחר הניתוח (עדשת מולטיפוקל). אף על פי כן, לסוגי עדשות אלו יש גם חסרונות שיוזכרו בדיון בהסכמה מדעת לפני הניתוח.

ראשית, גירוי קל בעין צריך להתפוגג באמצעות טיפות עיניים נוגדות דלקת בימים הראשונים. במהלך ה3-4 השבועות הראשונים, כוח השבירה של העין שלך עשוי להשתנות מעט. לכן מומלץ לחדש את המשקפיים כחודש לאחר הניתוח. במידת הצורך תוכלו לרכוש משקפי קריאה זמניים.

במקרים מסוימים, הראייה עלולה להידרדר בהדרגה גם לאחר שנתיים עד שלוש שנים: במקרים אלה הקפסולה האחורית התומכת בעדשה התוך עינית נעשית עכורה. מצב זה נקרא "קטרקט משני". באמצעות טכניקה כירורגית מודרנית, הכוללת שאיפה יסודית של העדשה הישנה והשתלת עדשה מודרני שנבחר היטב, הסיכון ל"קטרקט משני" מצטמצם לכ -15% מהמקרים. זה פחות נפוץ באופן משמעותי מאשר לפני כמה שנים. אם כאמור מתרחש בכל זאת "קטרקט משני" ניתן לטפל בזה בקלות באמצעות טיפול לייזר חיצוני קצר והראייה חוזרת.



כן בהחלט. יש לך את היתרון המיוחד להיפטר מהתלות במשקפיים שלך באמצעות חישוב מיוחד של כוח העדשה המלאכותית שלך. ניתן לבחור את העדשה המושתלת כך שלא תזדקקו יותר למשקפיים למרחק או רק למשקפיים חלשים עם משקפיים דקים.

במקרים רבים, אפילו הרכבת משקפיים בשגרה היומיומית הרגילה היא מיותרת לחלוטין ונחוצה רק בעת נהיגה או ביצוע פעילויות מסוימות.



אין תשובה חד משמעית ובסופו של דבר על המטופל להחליט מתי לעבור ניתוח קטרקט. עליכם להחליט האם אתם חשים כי הראייה עמומה או מפריעה לאיכות חייכם. אם יש לכם צורך בשיפור ראייתכם לצרכים מסוימים (למשל לעמוד בתנאים של החזקת רישיון נהיגה), כדאי לקבוע תאריך מוקדם יותר לניתוח. יחד עם פרופ' מימוני תוכלו להחליט מתי הגיע הזמן לעבור ניתוח קטרקט. לתכנון ניתוח עיניים אפשרי, אנא הזמינו תור אצל פרופ' מימוני.



עם הטכניקה הכירורגית העדכנית ביותר שיעור הסיבוכים בניתוחי קטרקט נמוך מאוד. בלמעלה מ 90% מהחולים מושג שיפור ניכר בחדות הראייה. עם זאת, אם מטופל סובל ממחלות עיניים נוספות, סיכויי ההצלחה מצטמצמים. פרופ' מימוני יידע אותך על הצלחת הניתוח הצפויה במקרה האישי שלך וינסה לענות על כל אחת משאלותיכם.



בדיקות לפני הניתוח

מכשיר IOL Master

לפני ניתוח קטרקט, פרופ' מימוני מודד את עיניך באמצעות מכשיר ה- IOL-Master. כלי מדויק מאוד זה מודד את אורך העין, אשר חשוב לבחירת הכוח הנכון של העדשה המלאכותית. מדידה ללא מגע זו אורכת בדרך כלל מספר דקות בלבד והיא ללא כאבים. טכניקת הדמיה זו מספקת מדידות מדויקות ביותר של אורך העין גם במקרים של קטרקט צפוף. בנוסף, מדידות של אסטיגמציה אפשריות על מנת להתאים את העדשה הנכונה ביותר.

ה- ZEISS IOLMaster® 500 הוא תקן הזהב (gold standard) בביומטריה אופטית עם יותר מ -100 מיליון חישובי כוח IOL מוצלחים עד כה.

author avatar
פרופ' מייקל מימוני רופא עיניים, מנהל יחידת קרנית, רמב"ם
פרופ' מייקל מימוני מנהל את יחידת הקרנית במחלקת העיניים בקריה הרפואית רמב"ם ומשמש כפרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה בטכניון. בנוסף, הוא מכהן כיושב ראש חוג הקרנית מטעם איגוד רופאי העיניים בישראל. במהלך השנים 2023 ו-2024 הוא נבחר כרופא מוביל בתחומו על פי דירוג duns 100, דירוג המוביל בתחום הרפואה ומבוסס על סקר שנערך בקרב רופאי עיניים בישראל.
דילוג לתוכן