תפריט סגור

השתלת קרנית

פרופ' מייקל מימוני עשה תת-התמחות במרכז המוביל בקנדה בתחום של השתלות קרנית. במהלך תקופה זו למד ורכז מיומנויות לביצוע השתלות קרנית מכל הסוגים השונים כולל שתל קרנית בעובי מלא (פי.קיי.פי\PKP), שתל למלרית קדמית (דאלק\DALK) ושתלים אחוריים בעובי חלקי (דיסק\DSAEK ודימק\DMEK), בנוסף רכש ניסיון בשתלים מתקדמים כגון Boston KPro וביצוע קילוף דצמט ללא צורך בשתל קרנית (DSO).

מהי השתלת קרנית?

סוגי השתלות קרנית

השתלת קרנית היא הליך כירורגי בו מוחלפת קרנית פגומה או חולה ברקמת קרנית שנתרמה (השתל). השתל נלקח מאדם שנפטר לאחרונה ללא מחלות ידועות או גורמים אחרים העלולים להשפיע על סיכויי ההישרדות של הרקמה שנתרמה או על בריאותו של המקבל.

בתמונה משמאלכם ניתן לראות את הסוגים הנפוצים של השתלות קרנית (פי.קיי.פי, דאלק, דיסק ודימק) כאשר האדום מסמל את הקרנית מהתורם ושחור מסמל את הקרנית מהמקבל.

השתלת קרנית בעובי מלא (פי.קיי.פי\PKP)

השתלת קרנית עובי מלא (Penetrating Keratoplasty)

השתלת קרנית בעובי מלא (המכונה פי.קיי.פי או PKP – קיצור של Penetrating Keratoplasty) מתבצע כאשר כל שכבות הקרנית פגומות ולא ניתן לבצע שתל למלרי קדמי או אחורי. שתל קרנית בעובי מלא יכול לכלול תפר\ים רצופים (continuous sutures) או תפרים בודדים (single sutures). לשתל מהסוג הזה תקופת התאוששות ארוכה יותר ומחכים כ8-12 חודשים לפני שמתחילים להסיר את התפרים על מנת לתת לרקמה להחלים ולהיקלט כראוי.

בתמונה משמאלכם דוגמא של שתל קרנית בעובי מלא עם 16 תפרים בודדים. ניתן לראות גם שהיה גם שימוש בטבעת מיוחדת בשם Goldman Ring על מנת לשמור על החוזק הטקטוני של הקרנית לאורך כל הניתוח ולמנוע סיבוכים.

השתלת קרנית למלרית קדמית (דאלק\DALK)

דאלק DALK - בועה גדולה - Big Bubble

השתלת קרנית למלרית קדמית (המכונה דאלק או DALK – קיצור של Deep Anterior Lamellar Keratoplasty) מתבצע כאשר השכבות הקדמיות של הקרנית פגומות (למשל בקרטוקונוס) אך אנדותל הקרנית תקין. היתרון של שתל כזה הוא שמשמרים את תאי האנדותל הטבעיים של המטופל . גם שתל זה יכול להכיל תפרים בודדים או רציפים. ההחלמה משתל כזה מעט זריז יותר לעומת השתל מעובי מלא וניתן להתחיל להסיר תפרים מעט מוקדם יותר.

בתמונה משמאלכם דוגמא של שתל דאלק בשלב הזרקת בועת אוויר גדולה (Anwar's Big Bubble Technique). שיטה זו מובילה לתוצאות טובות יותר מאשר דיסקציה ידנית. גם כאן יש שימוש בטבעת Goldman Ring לשמור על החוזק הטקטוני.

השתלת קרנית חלקית אחורית מסוג דימק\DMEK

השתלת קרנית דימק - DMEK

השתלת קרנית חלקית אחורית מסוג דימק (DMEK) קיצור של Descemet Membrane Endothelial Keratoplasty. מתבצע כאשר השכבות הקדמיות של הקרנית תקינות אך האנדותל של הקרנית פגום או לא מתפקד (למשל אי-ספיקת קרנית לאחר ניתוח קטרקט או במחלת Fuchs Dystrophy). היתרון של שתל כזה הוא שמדובר בהחלפת השכבה הדקיקה הפגומה בלבד ושתלים כאלו הם פחות מ20 מיקרון בעובי (כל הקרנית היא כ550 מיקרון) כך שלמעשה מחליפים פחות מ5% מעובי הקרנית. שתל כזה לפעמים מחייב תפר אחד או שניים (לפעמים כלל לא). כאשר הניתוח מתבצע בהצלחה ההחלמה היא תוך מספר שבועות. יש לשתל כזה פחות סיכויים לפתח דחיית שתל מאשר שתל בעובי מלא. ב10-20% מהמקרים יש צורך להוסיף בועת אוויר בשבועות הראשונים לאחר הניתוח.

בתמונה משמאלכם דוגמא של שתל דימק. ממלאים את הלשכה הקדמית של העין באוויר על מנת להצמיד את השתל הדקיק לקרנית של המטופל. ניתן לראות שמצויר האות F עם נקודה מימין ומטה. הסימון הזה מאפשר למנתח לדעת שהשתל לא הפוך והוא נעלם תוך מספר ימים.

השתלת קרנית חלקית אחורית מסוג דיסק\DSAEK

השתלת קרנית דיסק - DSAEK

השתלת קרנית חלקית אחורית מסוג דיסק (DSAEK) קיצור של Descemet Stripping Automated Endothelial Keratoplasty. מתבצע כאשר השכבות הקדמיות של הקרנית תקינות אך האנדותל של הקרנית פגום או לא מתפקד ולא ניתן לבצע דימק או שדימק יהיה מורכב מאוד (ראות לא טובה, עיניים ארוכות, עיניים אחרי ויטרקטומיה ועוד). בהשתלת קרנית מהסוג הזה מחליפים את הרקמה של האנדותל ברקמת אנדותל עם קצת סטרומה (רקמת קרנית) ככה שעובי השתל נע בין 60 ל150 מיקרון (כתלות ביכולת חיתוך של המיקרוקרטום). שתל כזה מחייב כמה תפרים בודדים שניתן להסירם כבר חודש לאחר הניתוח. כאשר הניתוח מתבצע בהצלחה ההחלמה היא תוך מספר חודשים. יש לשתל כזה פחות סיכויים לפתח דחיית שתל מאשר שתל בעובי מלא אך יותר סיכויים משתל דימק. בדומה לדימק ייתכן צורך בהוספת אוויר ללשכה הקדמית לאחר הניתוך אך בהסתברות נמוכה יותר מאשר דימק.

בתמונה משמאלכם דוגמא של שתל דיסק. גם כאן ממלאים את הלשכה הקדמית של העין באוויר על מנת להצמיד את השתל דיסק לקרנית של המטופל.

author avatar
פרופ' מייקל מימוני רופא עיניים, מנהל יחידת קרנית, רמב"ם
פרופ' מייקל מימוני מנהל את יחידת הקרנית במחלקת העיניים בקריה הרפואית רמב"ם ומשמש כפרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה בטכניון. בנוסף, הוא מכהן כיושב ראש חוג הקרנית מטעם איגוד רופאי העיניים בישראל. במהלך השנים 2023 ו-2024 הוא נבחר כרופא מוביל בתחומו על פי דירוג duns 100, דירוג המוביל בתחום הרפואה ומבוסס על סקר שנערך בקרב רופאי עיניים בישראל.
דילוג לתוכן