תפריט סגור

דמודקס

דמודקס – האשם הלא מוערך בבלפריטיס, תפקוד לקוי של בלוטת המיבומיאן ומחלת עיניים יבשות

דמודקס – מבוא

דמודקסדמודקס הוא סוג של קרדית מיקרוסקופית השוכנת בתוך זקיקי השיער ובלוטות החלב של יונקים, כולל בני אדם. שני מינים של דמודקס, כלומר דמודקס  folliculorum ו-דמודקס  brevis, נמצאים על עור האדם, לעתים קרובות באזור סביב העיניים. דמודקס מוכר יותר ויותר כגורם משמעותי במספר מחלות משטח החיצוני של העין, כולל בלפריטיס, תפקוד לקוי של בלוטת המיבומיאן (MGD) ומחלות עיניים יבשות. מאמר זה יבהיר את הביולוגיה של דמודקס, תפקידו הפוטנציאלי במצבים אלו, הצורך בטיפול בו ואפשרויות הטיפול השונות הקיימות.

דמדוקס – הדייר הבלתי נראה לעין

קרדית דמודקס אינן מזיקות בדרך כלל וחיות בסימביוטיקה עם המארחים האנושיים שלהן, משגשגת מהחלב בתוך זקיקי השיער ובלוטות החלב. יצורים מיקרוסקופיים אלו נמצאים לרוב על הפנים, במיוחד באזור סביב העיניים בשרוש הריסים שלנו. עם זאת, אצל אנשים מסוימים, אוכלוסיית יתר של דמודקס או תגובה חיסונית רגישה עלולים להוביל למצבים דלקתיים.

דמודקס ומחלות פני השטח של העין

דמודקס בלפריטיס1.בלפריטיס:  בלפריטיס מתייחס לדלקת בשולי העפעפיים, לעתים קרובות מתייצגת כעפעפיים אדומים ונפוחים עם קשקשת מתקלפת. דמודקס בלפריטיס הוא תת-סוג שבו אוכלוסייה מוגברת של קרדית דמודקס על העפעפיים מובילה לתגובה דלקתית. הדמודקס עלול לחסום את זקיקי הריסים, מה שמוביל לצמיחת יתר של חיידקים ולגרום לשחרור חומרים דלקתיים, מה שמוביל לתסמינים כמו גירוד, צריבה וקרום ריסים.

  1. תפקוד לקוי של בלוטת המייבומיאן (MGD): הוא מצב כרוני שבו בלוטות המיבומיאן, החיוניות לשימון בריא של העיניים, לא מתפקדות. קרדית דמודקס יכולה לפלוש לבלוטות אלו, לשבש את תפקודן התקין ולהוביל לחסימת בלוטות. זה יכול לגרום לאחר מכן לעיבוי המיבום המופרש, מה שיוביל לאי יציבות של פס הדמעות ולאידוי, ובכך לקדם תסמינים של עין יבשה.
  2. מחלת עיניים יבשות: מחלת עין יבשה היא מצב רב גורמים הנובע מייצור לא מספק של דמעות או אידוי מוגבר של דמעות, המוביל לאי נוחות בעיניים ולהפרעות בראייה. מכיוון שקרדית דמודקס יכולה לגרום ל-MGD ו-בלפריטיס, ששניהם עלולים לפגוע באיכות וביציבות של פס הדמעות, הן תורמות בעקיפין להתפתחות של מחלת עיניים יבשות.

דמודקס – הצורך בטיפול

טיפול בדמודקס הוא חיוני מכמה סיבות. ראשית, הם גורמים ישירות לתסמינים, החל מתחושות גירוד וצריבה ועד ליובש והפרעות ראייה. שנית, אוכלוסיות דמודקס לא מבוקרות יכולות לעודד דלקת כרונית, מה שעלול להחמיר עוד יותר את המצבים הנ"ל ועלול להוביל לסיבוכים חמורים יותר כגון נזק בקרנית. לבסוף, עדויות מצביעות על כך ששליטה באוכלוסיות דמודקס יכולה לשפר משמעותית את הסימפטומים והסימנים הקליניים בחולים עם מחלות משטח עיניים הקשורות לדמודקס.

דמודקס – אפשרויות טיפול

  1. היגיינת עפעפיים: היגיינת עפעפיים סדירה וקפדנית היא שלב בסיסי בטיפול בדמודקס. קומפרסים חמים, עיסויי עפעפיים וקרצוף באמצעות מוצרים המבוססים על שמן עץ התה עלולים לעקור פיזית את הקרדית ואת הביצים שלהן, ולהקטין את אוכלוסייתן.דמודקס טיפול איי פי אל
  2. תרופות מקומיות: חומרים מקומיים כגון שמן עץ התה, מטרונידזול או איברמקטין הראו יעילות בהפחתת אוכלוסיות דמודקס. שמן עץ התה חזק במיוחד נגד דמודקס בשל תכונותיו הטבעיות. עם זאת, יש לנקוט משנה זהירות בשל גירוי פוטנציאלי והשפעות רעילות על אפיתל הקרנית.
  3. תרופות דרך הפה: במקרים חמורים, ניתן להשתמש באיברמקטין פומי, תרופה אנטי-טפילית. זה הוכיח יעילות נגד קרדית דמודקס אך יש להשתמש בו בתבונה עקב תופעות לוואי אפשריות.
  4. טיפול באור פועם אינטנסיבי – Intense Pulsed Light – IPL – טיפול לא פולשני ששימש בתחילה לחידוש העור, נמצא מועיל ביותר לטיפול בדמודקס. זה פועל על ידי מתן פעימות אור המשמידות את הקרדית ומשפרים את תפקוד בלוטת המיבומיאן, ובכך עוזר להקל על הסימפטומים של MGD ומחלת עיניים יבשה כאחד.

סיכום

קרדית דמודקס, התושבים הבלתי נראים של העפעפיים שלנו, הופיעו כשחקנים משמעותיים במחלות פני העין, במיוחד בלפריטיס, MGD ומחלות עיניים יבשות. הקשר המורכב בין דמודקס למחלות עיניים מדגיש את הצורך בהבנה, אבחון וניהול מדויק של דמודקס. עם מגוון אפשרויות טיפול, רופאים יכולים להתאים את הגישה שלהם כדי להילחם ביעילות בדמודקס, להקל על תסמיני המטופל ולשמור על בריאות העין.

author avatar
פרופ' מייקל מימוני רופא עיניים, מנהל יחידת קרנית, רמב"ם
פרופ' מייקל מימוני מנהל את יחידת הקרנית במחלקת העיניים בקריה הרפואית רמב"ם ומשמש כפרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה בטכניון. בנוסף, הוא מכהן כיושב ראש חוג הקרנית מטעם איגוד רופאי העיניים בישראל. במהלך השנים 2023 ו-2024 הוא נבחר כרופא מוביל בתחומו על פי דירוג duns 100, דירוג המוביל בתחום הרפואה ומבוסס על סקר שנערך בקרב רופאי עיניים בישראל.
דילוג לתוכן